Udmedstangenblog

Færre penge på varme, betyder flere penge til grej!

Kunne du også bruge lidt flere penge mellem fingrene til fiskegrej? Så skal du overveje en varmepumpe!

En varmepumpe er en genial måde at spare en masse penge på. Rigtig mange danskere bruger stadig et gammeldags olie- eller gasfyr, og den slags opvarmning af en bolig koster rigtig mange penge. Med en varmepumpe kan du spare omkring hele 50% på din varmeregning! Jeg har fundet hjemmesiden www.varmepumpetilbud.dk som nemt lod mig udregne hvad mine behov var, og derefter kunne jeg endnu lettere bestille fire konkurrencedygtige tilbud fra forskellige leverandører.

I dette blogpost vil jeg hurtigt gennemgå præcis hvad du kan få ud af at skifte til en varmepumpe samt hvordan de fungerer.

Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumper er perfekte til mindre boliger eller sommerhuse, hvis du for eksempel plejer at fiske oppe ved sådan et. Varmepumpen er ret simpel at sætte op, og kræver meget lidt professionel assistance.

Varmepumpen fungerer ved at en udendørs pumpe suger luft ind, og overfører energien fra denne til en frostvæske. Denne væske komprimeres indtil den fordamper, og dampen bliver brugt til at opvarme den luft der bliver blæst indenfor af en blæser. Det minder i det hele taget meget hvordan et køleskab fungerer – bare omvendt.

Man får mest ud af varmepumpen hvis man placerer den i husets største rum og lidt højt oppe. Så ser man sikret at varmepumpen cirkulerer luften indenfor og skaber et behageligt klima.

En af de største fordele jeg selv har fundet ved luft til luft varmepumpen er muligheden for aircondition. Når jeg er i sommerhuset er det skønt at kunne sove ordentligt inden man skal tidligt op og ud til vandet, og ikke kampsvede hele natten uden at få lukket et øje.

De fleste luft til luft varmepumper har nu til dags og filtre, som kan filtrere pollen og støv, ja endda også styre luftfugtigheden i hjemmet, så har du nogen i familien der følsomme over for den slags er det en knaldgod investering.

En luft til luft varmepumpe koster cirka 13.000-17.000 kroner. Det er ret billigt for en opvarmningsløsning der kan spare dig halvtreds procent på din varmeregning. Jeg har forresten helt glemt at nævne, at du med en varmepumpe i stedet for et traditionelt fyr eller brændeovn formindsker dit CO2 udslip med hele 75%! Det er noget der batter, vi har alle et ansvar for at holde kloden og ikke mindst havene rene.

Luft til vand varmepumper

Disse varmepumper fungerer bedst i større hjem, særligt med gulvvarme. I forhold til luft til luft varmepumpen er den anelse mere kompliceret, at sætte op, og koster også mere, til gengæld er der endnu større besparelser at hente.

Luft til vand varmepumpen har samme energiudvinding som luft til luft varmepumpen, med en udendørs pumpe der hiver energi ud af luften og overfører denne. Til gengæld har den en anden opvarmningsmetode. I stedet for en indendørs blæser bruger denne varmepumpe radiatorer og varmerør til at føre varmt vand rundt og opvarmer derigennem boligen.

Luft til vand varmepumpen har ikke mulighed for en aircondition funktion, men den kan til gengæld udføre passiv afkøling, som er et virkeligt billigt alternativ. I stedet for at bruge strøm på at afkøle luften i hjemmet, lader luft til vand varmepumpen koldt vand cirkulere i radiatorer og varmerør for derved at afkøle bolig – genialt!

Du opnår som nævnt højere besparelser med en luft til vand varmepumpe, da den er mere effektiv end luft til luft varmepumpen. Det skyldes dog også i høj grad at en luft til vand varmepumpe kan opvarme brugsvand, så du sparer også penge på brusebadet.

Ligesom med luft til luft varmepumpen er luft til vand varmepumpen en utrolig grøn løsning og du formindsker også med denne dit CO2 udslip med 75%. Jeg kan ikke understrege nok hvor godt det er for miljøet og vores allesammens have at vi får styr på CO2’en i Danmark.